Loading...
Wszystko o wodzie 2018-10-22T16:14:15+00:00

WSZYSTKO O WODZIE

Wstęp / Wszystko o wodzie

Woda jest najbardziej doskonała, a zarazem najbardziej niezbędnym składnikiem chemicznym naszej planety, którą w ogóle znamy i potrzebujemy jej na co dzień do naszego życia i życia wszystkich żywych organizmów na ziemi. Obejmuje szacunkowo 71% powierzchni ziemi i w przybliżeniu tyle samo jest jej w ludzkim ciele (72%). W cząsteczce wody (H2+I O-II) tlen jest silniejszy i dlatego jest związany z dwoma cząsteczkami wodoru poprzez przyciąganie elektronów wodorowych bardziej do siebie. Tlen ma znak minus (-II), a na wodorze jest znak plus (+I). Dzięki temu woda ma wiele specjalnych i przyjaznych dla ciała własności, które możemy z niej uzyskać dzięki specjalnej, nowoczesnej technologii.

Woda jonizowana

Woda jest podzielona na aniony (-) i kationy (+) przez elektrolizę bez dodatku substancji chemicznej, z zachowaniem wszystkich pierwotnych korzystnych minerałów w niej zawartych. Za pomocą urządzeń jonizujących, w których przeprowadza się elektrolizę, uzyskujemy z wody jej ukryte niezwykłe, a zwłaszcza korzystne właściwości dla organizmu. Urządzenia te mają komory oddzielone specjalną membraną na dwie części, które są połączone anodą (+) i katodą (-). W tych komorach tworzą się osobno dwa rodzaje wody (alkaliczna w stosunku około 70% i kwaśna w stosunku około 30%). W ten sposób uzyskuje się całkowicie różne właściwości, które można utrzymywać przez długi czas. Właściwości te są charakterystyczne dla wód alkalicznych i kwaśnych, przy czym zakres pH od 0 do 7 jest kwaśny – woda martwa // pH 7 neutralny // pH 7 do 14 zasadowa (alkaliczna) – woda żywa.

Zasadowa (alkaliczna) – żywa woda zjonizowana

Średnia idealna wartość pH ludzkiego ciała to 7,4, więc jest lekko zasadowe.

Zjonizowana woda alkaliczna jest obecnie najlepszą i najzdrowszą wodą pitną wzbogaconą o elektrony. 70% zjonizowanej wody z całkowitej ilości wytworzonej w procesie jonizacji ma charakter zasadowy (30% charakter kwaśny). Zasadowa woda zjonizowana jest głównie przeznaczona do użytku wewnętrznego. Ta żywa woda jest jednym z najważniejszych osiągnięć prewencyjnych obecnego wieku. Ma silny efekt antyoksydacyjny, naszemu organizmowi dostarcza wystarczającą ilość tlenu i elektronów, aby dostarczyć naszym komórkom niezbędnej ilości energii. Wyrównuje pH naszego organizmu, pomagając zapobiegać różnym chorobom z powodu zakwaszenia organizmu z niezdrowego trybu życia i „niezdrowej żywności”. Ma silniejsze właściwości nawilżające niż zwykła woda pitna i nawadnia na poziomie komórkowym. Picie wody alkalicznej może zrekompensować nadmiar kwasów, a zatem pH naszego organizmu i krwi zostaje przywrócone do pierwotnego stanu zasadowego (pH 7,35-7,45). Dokładne nawilżanie rozrzedza kwasy, osłabiające je i jednocześnie pozbawiamy się ich lepiej. Ciało ludzkie nie może tworzyć zasady tylko kwasy, których jest ogromna nadwyżka w zwykłej żywności i płynach, które codziennie spożywamy. Dlatego musimy przyjmować zasady już w postaci zdrowej żywności, takiej jak świeże warzywa organiczne, owoce i tak dalej lub picie żywej, zjonizowanej wody alkalicznej, którą mamy do dyspozycji dzięki współczesnym osiągnięciom.

Alkaline-royal

Kwaśna – martwa woda zjonizowana

30% zjonizowanej wody z całkowitej ilości wytworzonej w procesie jonizacji ma charakter kwaśny (70% alkaliczny). Kwaśna woda jonizowana jest głównie używana do celów kosmetycznych i dezynfekcji powierzchni.

Mikro-klastrowana (Micro-clustered) woda

To jest woda z małymi skupiskami molekularnymi zwana również wodą zredukowaną. Cząsteczki normalnej wody skupiają się głównie w grupy (klastry) i tworzą nieregularne większe skupiska cząstek molekularnych w jeden klaster. Grupy molekuł wody alkalicznej utworzone w procesie jonizacji są rozbijane na mniejsze skupiska cząsteczek na klaster, dzięki czemu zmniejsza się ich wielkość. Grupy alkalicznych zjonizowanych cząsteczek wody są zmienione i zmodyfikowane z nieregularnego kształtu do regularnego sześciokątnego kształtu. Te zmodyfikowane i zredukowane klastry przenikają przez nasze tkanki i pory mikro-komórkowe znacznie łatwiej i szybciej niż normalna woda. Dzięki temu zjawisku zapewnione jest lepsze nawodnienie i komunikacja na poziomie komórkowym zarówno między komórkami w dół, jak i na zewnątrz, co umożliwia skuteczniejszą detoksykację poszczególnych komórek.

ORP (potencjał utleniająco-redukcyjny) wody

Ciało ludzkie jest w stanie wystarczająco zredukować wartości ORP w zakresie od plus 50 mV do minus 200 mV.

ORP (potencjał oksydacyjno-redukcyjny) to zdolność do oddawania lub odbierania elektronów. Zmierzone wartości ORP mogą być dodatnie lub ujemne i mierzone są w mV. Ujemne ORP oznacza, że roztwór zawiera wolne elektrony, które można przekazać. Pozytywne ORP oznacza, że roztwór ma niedostatecznie wolnych elektronów, które gdzieś odbierze. Wszystkie nasycone napoje mają pozytywne ORP w zakresie od około +150 do +250 mV (Cola ma około +350 do +450 mV). Zupełnie świeży sok z większości świeżych owoców i warzyw ma ORP około -150, ale gdy jest przetworzony w jakiś sposób, wszystkie pozytywne właściwości zostają stracone. Ciało ludzkie musi korygować pozytywne wartości ORP, dostarczając własne źródła energii, aby przywrócić wartości ORP z powrotem do niższych lub nawet ujemnych wartości, które są naturalne dla organizmu. Alkaliczna woda zjonizowana ma ujemny ORP i dlatego może wystarczająco zrekompensować wysokie pozytywne ORP nabyte przez niezdrową dietę i stylem życia i starzeniem się naszego ciała.

Właściwości przeciwutleniające wody

Zasadowa zjonizowana woda ma wręcz cudowne właściwości antyoksydacyjne. Przez przygotowanie alkalicznej wody zjonizowanej, elektron jest pobrany z jednej cząsteczki tlenu i dodany do drugiej, tym cząsteczka staje się przeciwutleniaczem. Wszystkie antyoksydanty mają zdolność przechowywania dodatkowego elektronu, co jest również typowe dla niektórych witamin. Normalna woda z kranu ma ORP między +200 i +300 mV, co oznacza, że nie ma w niej potencjału redukcyjnego (antyoksydacyjnego). Utlenianie jest w rzeczywistości rozkładem lub starzeniem (na przykład rdza na powierzchni żelaza to utleniony metal lub gdy przekroisz jabłko, po bokach cięcia zaczyna brązowieć). W naszym ciele utlenianie powoduje uszkodzenie wolnymi rodnikami. Tworzenie wolnych rodników jest spowodowane na przykład przez stres, złe odżywianie, picie niezdrowych i nasyconych napojów, zanieczyszczone środowisko i tym podobne.

Wolne rodniki, które powstają w naszym ciele, przyciągają elektrony z niektórych naszych komórek, aby stały się stabilne i tym samym uszkadzają DNA komórkowe. To powoduje, że nowo utworzona komórka będzie już mieć zmutowane DNA, które zostanie przeniesione do następnej i następnej komórki w następnym podziale. Jest to przyczyną wielu chorób (takich jak rak) i jednym z powodów, dlaczego się starzejemy. ORP naszego ciała zwiększa się z powodu starzenia, ze względu na utlenianie. Picie żywej wody spowalnia proces starzenia się ludzkiego ciała. Przeciwutleniacze działają przeciwko starzeniu się i chorobom poprzez przyjmowanie wolnych rodników dzięki swoim właściwościom. Woda żywa jest bardzo skutecznym i bardzo silnym przeciwutleniaczem, który jest zwykle łatwiej wchłaniany przez organizm niż inne przeciwutleniacze.

hydratacia-na-bunkovej-urovni

Tryt (3H) free i Radon (Rn) low

Dzięki płytkiemu i dobrze izolowanemu położeniu tego naturalnego źródła pod powierzchnią (około 60-70 m pod powierzchnią), ta woda mineralna nie styka się ze zwykłymi substancjami powierzchniowymi, które występują zwykle w butelkowanej wodzie pitnej, są to substancje takie jak Tryt (3H) i Rad (Rn). Całe to łożysko jest chronione ciągłą 40-metrową warstwą nieprzepuszczalnego iłu (2×20 m), dzięki temu według badań nie doszło do żadnej kontaminacji w ciągu ostatnich 65 lat.

COD – Wskaźnik utleniania chemicznego wody

Podstawa tej naturalnej wody mineralnej ma bardzo niski wskaźnik utleniania chemicznego (COD) w zakresie 0,20-0,55 O2 mg/l w porównaniu z innymi wodami. Ze względu na tę niską wartość COD woda nie jest podatna na chemiczną i biologiczną degradację przez długi czas i może być narażona na ekstremalne warunki przy zachowaniu tej samej jakości, stabilności i mikrobiologii wody.

Kwas krzemowy (H2SiO3)

Krzem (Si) jest drugim najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem na ziemi i jednym z najważniejszych pierwiastków śladowych. W ludzkim ciele występuje głównie w postaci kwasu krzemowego (H2SiO3) w łącznej ilości około 1 g. Krzem pełni różne funkcje w ludzkim ciele. Jest w stanie związać wodę w organizmie i łączy się z wieloma związkami, z którymi tworzy stałe struktury.

Jest niezbędny do tworzenia kości, wspomaga włączenie wapnia do macierzy kolagenowej w początkowej fazie wzrostu kości i chroni przed osteoporozą. Bierze udział w tworzeniu tkanek łącznych, chrząstki i łożyska. Utrzymuje elastyczność ścian naczyniowych, pomaga w zapobieganiu chorób układu krążenia, chroni małe naczynia przed kruchością poprzez zwiększenie ich elastyczności. Chroni przed alergiami, leczy stany zapalne, wspomaga układ odpornościowy, gojenie się ran i regeneruje komórki. Zapobiega powstawaniu kamieni moczowych i zapaleniom dróg moczowych. Jako jeden z nielicznych pierwiastków w postaci kwasu krzemowego usuwa z ciała szkodliwe aluminium, a tym samym chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i tym podobne. Ponieważ krzem wpływa na wzrost zdrowych i pięknych włosów, paznokci, skóry i zapobiega starzeniu się komórek, można go również nazwać pierwiastkiem piękna.

BPA free

Butelka PET belgijskiej jakości bez zawartości Bisphenolu – A, która spełnia również najwyższe kryteria pakowania wody dla dzieci i dorosłych.